Friday, January 23, 2009

Fatza vesela/fatza trista

La gradinitza la Rayan s-a instaurat, incepand cu aceasta saptamana, o noua regula.
S-a facut un tabel colorat cu numele tuturor copiilor din grupa. La sfarsitul fiecarei zile, fiecare copil primeste ori o fatza vesela (asta insemnand ca a fost cuminte si s-a remarcat cumva prin ceva pozitiv), fie o fatza trista (insemnand ca a facut ceva prostioare, si-a batut colegii, a injurat sau mai stiu eu ce).
In fiecare dupa amiaza, noi, parintii, ne holbam din usa la tabelul cu pricina sa vedem ce-a facut odrasla noastra in ziua respectiva pentru ca, fiecare copil care a primit o fatza trista este obligat sa aduca, a doua zi, de-acasa, o jucarie. De tot! Iar aceste jucarii se aduna intr-o cutie.
Copilul care la sfarsitul saptamanii are cele mai multe fetze vesele pleaca cu toate jucariile acasa. Tananam! Daca sunt mai multi cu acelasi numar de fetze vesele, jucariile se impart fratzeste, de comun acord cu copiii "preminati", of course.
Ei bine, cine credeti ca a avut saptamana asta cele mai multe fetze vesele? Asadar ne-am trezit ca ne-am inmultzit colectia de masini cu inca doua!
Am fost asa de mandra de Rayan! L-am laudat tot drumul spre casa si am facut o intzelegere: noi o sa le luam toate jucariile, saptamana de saptamana, si nu o sa ne despartzim de nici una din dotare!
Mi s-a parut o idee foarte ingenioasa, nu stiu cine are copyright pentru ea. Dar functioneaza!

7 comments:

Anonymous said...

ooo..deci FELICITARI!:)..la mai multe jucarii noi:)...toti cei de pe blog avem incredere in Rayan,va reusi sa se tina de promisiune..si daca va mai face si el cate o boacana,sa-i dam crezare,e copil pana la urma:)

Andreea Badran said...

Pai boacanele se pare ca le pastreaza pentru acasa!

Ruxel said...

Ti-am zis eu!.....inca din ziua in care l-am luat cu mine.....ti-am zis eu :)

mariamirabela said...

Felicitarile noastre in cazul asta! :)

Andreea, va citesc de mult, tu nu ma cunosti!

Mi-a placut foarte mult ideea cu fetzele vesele si triste. Ma asteptam sa spui ca jucariile adunate se vor duce la un centru de copii, mi-ar fi placut mai mult asha. Dar se pare ca au preferat o recompensa in "natura" pentru cei cu fetze vesele. :)

Andreea Badran said...

@ maria mirabela: da, uite, reconosc ca la asta nu m-am gandit! Ar putea fi o solutie! Sau macar sa le imparta, in asa fel incat sa existe si la ai nostri totusi o motivatie si o satisfactie atunci cand se comporta exemplar!
Ai nostri in general sunt inbuibati oricum!

mariamirabela said...

Da, ai dreptate, la asta m-am gandit in primul rand: copiii de la gradinitza au jucarii in general, din moment ce fiecare aduce una cand nu este cuminte! :) Nu mai bine le dam celor ce nu au deloc? Potzi propune chiar tu asta si vezi ce zic Doamnele! :)

Plus ca din cate stiu, recompensele pot fi si cuvintele de lauda, o diploma, un mers la teatrul de papushi, lasind jucariile pentru momentele importante: zilele de nastere, de nume, Craciunul, Pastele, etc.

Anyway, era doar o parere! :)

Imi place de voi si va voi citi in continuare!

Andreea Badran said...

@ mariamirabela: da, este o idee pe care o sa le-o propun directoarelor. Cred ca si copiii ar vibra la asa ceva, mai ales daca ar fi luati de mana si dusi chiar ei sa le imparta. Rayan stiu sigur ca s-ar emotiona. El si cand vede cersetori ma intreaba mereu de ce nu le dau bani daca sunt saraci. Chiar astazi era unul si mai avea putzin si se suia direct pe masina si tocmai de-asta nu i-am dat. Iar Rayan m-a intrebat de ce nu i-am dat bani.