Tuesday, January 6, 2009

Consternare

Aseara am aflat ca Mircea Stanescu s-a impuscat. Cum sunt prietena buna cu sora lui, Alina, m-a interesat cazul poate putin mai mult decat pe un simplu om. Il si stiam pe Mircea, din vedere, in sensul in care l-am vazut de cateva ori. La fel cum il stiu, prin forta imprejurarilor, si pe Sorin Rosca Stanescu. Am fost in casa lui de zeci de ori. La Alina.
Am fost socata de ce s-a intamplat, gandindu-ma in primul rand la suferinta parintilor lui, la suferinta Alinei, la suferinta bunicii lui care este batrana si bolnava, la suferinta iubitei lui. Stau de ore bune si citesc terifiata comentariile unor indivizi de pe un site de stiri, cu privire la acest eveniment. Nu-mi vine sa cred ochilor ceea ce citesc. Oameni buni, in ce lume traim?
Adica un om moare. Moare pentru ca s-a sinucis. Ca in fond asa a ales el. Asta i-a fost optiunea. Nu-l poti judeca atata timp cat nu stii exact de ce a facut-o. Nu pledez pentru asta, sa ne intelegem.
Nu stiu ce l-a determinat sa-si ia viata, dar e lesne de banuit atata timp cat stim cu totii ca era banuit de ucidere din culpa. Atata timp cat stiu ca a omorat un om nevinovat (am informatia asta strict din presa si nu de la Alina cu care n-am mai vorbit de pe la inceputul lui decembrie si pe care, luandu-mi inima-n dinti, am sunat-o astazi pentru a-i spune si eu condoleante, pentru a-mi exprima parerea de rau si pentru a o intreba daca-i pot fi de ajutor in vreun fel. Nu am intrebat-o, va dati seama, nimic cu privire la accident) consider ca se facea vinovat. Si legea e lege, pentru toti! Sau ar trebui sa fie ...
Dar atata timp cat decizia lui a fost sa termine socotelile cu aceasta viata, care este problema noastra? Citesc niste ineptii de ma infior. Cat poate lumea asta sa fie de rea? Si pana unde poate merge cruzimea limbajului?
Nu-i tin partea, nu sunt de acord cu ce a facut, consider ca trebuia sa plateasca daca intr-adevar se dovedea ca este vinovat, dar de aici si pana la a accepta ineptii de genul:
- "Nu credem ca MS este mort, pana nu vedem la tv. Nu din considerente morbide, dar de prea multe smecherii sunt in stare bogatanii romaniei. Parintii unde sunt? credem ca i-au aranjat plecarea".
-"Asta e o inscenare grosolana!!! Nu cred ca omul ala s-a sinucis, ci, mai curand, Politia a fost, IAR, manjita. Stanescule, Dumnezeu nu bate cu batul"
- "Sunt absolut incantat. Mircea ai facut ce era mai corect. Pacat ca fostul avocat nu vrea sa iti tina partea. Ai omorat si ai scapat usor, sunt sigur ca si tu esti multumit"
- "ii doresc o vacanta placuta unde s-a dus el acu. probabil florida, bahamas, coasta de fildes cine stie unde mai au seku case de vacanta "
- "Asa e, un mare spartan...Si-a spart mecla cu un foc de arma ... S-a uschit ca un las , fara sa plateasca ...Auzi, mare spartan "
-"Da' pe mine nu ma bucura necazul altuia , asa cum nu-i bucura nici pe ei necazurile noastre , de fapt ii doare drept in anusul c_urul.ui de noi...Pe mine ma bucura sezatia de dreptate , chiar divina sa zicem, dar este mare pacat ca sunt unii mai grei - Iliescu, Stanculescu, Chitac, Miron Cozma, samd, samd ..care ar trebui sa faca acelasi lucru si sunt cam trist ca nu se grabesc..."
- "Ma bucur ca mai exista si dreptate in tara asta. Fara discutii a fost un comunist securist coclit. Din punctul meu de vedere a fost un las. S-a sinucis pentru ca nu mai avea scapare. Ce ma enerveaza e ca a incercat totusi sa scape chemandu-si sluga sa declare ca ea a condus. Sper doar ca si sluga primeasca minim 7 ani de puscarie"
- "Corect! L-am vazut la televizor mort? Nu. La cita pirnaie ar fi bagat (victima omorita pe trecerea de pietoni, parasirea locului accidentului si mai si bause...) probabil ca asta e ceai mai sigura cale de scapare: inscenarea unei morti dupa care sa traiasca linistit in alta tara cu alta identitate pina la adinci batrineti. Are tac-su intrare si la seku si la politie asa ca nu-i greu sa ne fraiereasca. Mai ales ca nu-i prima oara...." ... este cale lunga.
Cum pot niste oameni gandi in felul asta? Adica de ce nu se poate accepta ideea ca si-a pus capat zilelor tocmai pentru ca nu a suportat sa traiasca cu gandul ca are un om nevinovat pe constiinta? Oare chiar este imposibil de imaginat asa ceva? Nu stiu, poate totusi nu asta a fost motivul, poate nu-l vom afla niciodata, dar chiar sa pornesti din start de la premisa ca e un monstru? Cine poate stii ce era in sufletul lui?
Poate ca sunt subiectiva pentru ca-i cunosc, poate ca ma ranesc genul asta de afirmatii pentru ca tin la Alina si stiu ca sufera acum si plange, poate ca ma pun in pielea unui parinte, fie el si Sorin Rosca Stanescu, care si-a pierdut copilul. Mircea are si el o mama. Care plange si ea acum.
Cum e posibil sa se scrie asa ceva? Ma tot intreb ce se astepta lumea? Sa fie adus si expus in vazul lumii, la televizor, cu capul sfartecat de glont si creierii imprastiati care incotro? Ca sa se convinga poporul ca nu e in Bahamas?
Si ma mai intreb ceva: cati dintre cei care scriu acolo sunt oare parinti? Cred ca nici unul! Pentru ca, lasand la o parte toata telenovela iscata in jurul subiectului, a murit un copil, chiar daca avea 39 de ani. El era copilul unor parinti. Si parintii lui sunt distrusi acum! Si sufera! Si plang!
Sunt terifiata!

14 comments:

Cri said...

Buna, cred ca ar fi mult mai corect daca ai sterge toate acele comentarii. Eu habar nu am cine si ce a facut, dar nu cred ca este bine ca dai si citate. parerea mea.

Andreea Badran said...

Adica asta e blogul meu, sunt opiniile mele, Alina e prietena mea, de ce ar trebui sa sterg ceva din ce-am scris? De ce sau de cine ar trebui sa-mi fie frica? Am gresit cu ceva? Am facut dezvaluiri importante, am dezvaluit secrete de stat? Chiar nu inteleg care-i spielu'!
Si by the way, bine ai venit pe blogul meu! Al tau vad ca e inca virgin!

sultana said...

lumea e nebuna si rea, de asta m-(ne)-am convins de mult. in general si eu cred ca multi dintre cei care scriu timpenii, jignesc sau bat cimpii cu tot felul de acuze nu sint parinti, sau cel putin nu simt ca niste parinti. sa fii parinte e o calitate la fel de mare ca a fi onest, generos, iertator si mai ales educat. nu poti sa fii atit de insetat de singele altuia cind preocuparea ta majora e sa-ti protejezi copilul de rele. stiu ca par naiva dar nu am timp sa aprofundez mai mult acum.

Cri said...

Wow... banuiesc ca nu vorbesti cu mine, nu??? Eu daca as citi despre o cunostinta lucruri urate, in nici un caz nu le-am copia si le-as da si altora sa citeasca. Dar tu faci cum crezi!

Andreea Badran said...

@ cri: ba da, cu tine vorbeam pt ca n-am priceput la ce te refereai. Acum m-ai lamurit. Sincer, ma gandisem la altceva.
Si ba da, scriu, tocmai pentru a sari in apararea lor si a celui mort, pentru ca ei acum plang si nu pot tine frau acestor indivizi care-si varsa ineptiile pe unde pot si ei (ca deh, e democratie si am castigat dreptul de-a scrie oriunde si orice!), pentru ca mi se pare nedrept sa judeci in necunostinta de cauza, pentru ca oamenii astia n-au Dumnezeu, pentru ca scrie mana fara sa judece capu', pentru ca asa am simtit eu ca trebuie sa scriu.

mirela c said...

scz daca ma bag si eu ca musca-n lapte,da ai dreptate Andreea ,de fapt nu stiu de ce unii oameni comenteaza desi spun ca nici nu-l cunosc ,tipic romanilor care ingreuneaza si asa o situatie destul de grea si tensionata punetiva in locul familiei ,sa fiti in asa hal criticati cum ar fi suletu-n voi .rusine sa va fie !!Andreea te inteleg si am tot respectul pt. tine

Andreea Badran said...

@ mirela c: sper ca ceea ce ai scris nu i se adreseaza citioarei mele Cri. Ea si-a spus doar parerea referitor la ceea ce am scris eu. Sper ca te adresai cu acel "rushine sa va fie" celor care scriu ineptii pe site-urile de care vorbeam eu in comentariul meu ...
Adica nu as vrea sa sa inteleaga gresit nimic!

mamica de Sebastian said...

In Ro lumea e rea si invidioasa,si se bucura de raul din curtea vecinului.Dumnezeu sa-l odihneasca in pace..

mirela c said...

bineinteles ca nu ma adresam cuiva personal fiecare e raspunzator de faptele sale,.Ma deranjeaza foarte tare cei care atunci cand e jalea mai mare mai pun si sare pe rana; sunt dezgustata doar ,am fost implicata in acea oala a indemnizatiei poate stii despre ce vb si asteptam ca guvernul sa aprobe cei 85% si urmaream pe un site tv comentariile si parerile celor in cauza ,bineinteles ca doar n-am tine unii cu altii si se injurau si se discriminau unii pe altii ca ala a muncit ca ala a invatat si asmd.de parca puiutii cei mici traiesc din ceea ce scoatem noi pe gura. Poate te deranjeaza ca comentez pe blogul tau dar imi esti draga si voiam doar sa vb cu cineva.imi cer scuze daca ti-am creat neplaceri.

Andreea Badran said...

@ mirela c: nu ma deranjeaza, imi face chiar placere si ma bucur ca ne vizitezi si ca-ti spui parerea despre ceea ce scriu eu. Doar de-asta exista rubrica asta a comentariilor. Mi-a fost doar frica ca se va intelege gresit ce-ai spus tu. Atata tot!

Lala said...

In urma cu mai multi ani am lucrat cu tatal lui in birou, fugitiv am avut tangente cu dansul , eu fiind stagiara colegului sau.
Sincere condoleante parintilor si sorei lui .

Andreea Badran said...

@ lala: la SRS te referi?

Lala said...

Da, Andreea la SRS ma refeream.
Acum vreo 10 ani biroul maestrul meu si al colegului sau se ocupa de diverse probleme legale pentru el. Cu aceste ocazii l-am intalnit.
Imi pare sincer rau de nenorocirea abatuta asupra lor.
Nici-un parinte nu trebuie sa treaca prin moartea copilului sau.
E groaznic.

Andreea Badran said...

@ lala: am inteles! Intr-adevar e cumplit ce li s-a intamplat. Nu stiu ce or fi facut de a trebuit sa plateasca asa.