Tuesday, January 20, 2009

Alo, alo, tu esti?

Am fost informati ca de astazi ne vor fi inregistrate si puse bine la naftalina toate convorbirile telefonice date si primite, toate mail-urile trimise si primite, toate sms-urile trimise si primite(inclusiv locatiile de unde am sunat sau am fost sunati si, culmea, chiar si tipul de telefon mobil folosit), toate conversatiile de pe messenger etc. Vor fi stocate intr-o baza de date si cand si daca cineva va avea vreodata nevoie de informatiile respective, va putea sa le acceseze (ma refer la institutii abilitate gen politie, justitie etc. Asta teoretic! ).
Pe langa faptul ca mi se pare o absurditate ca cineva sa-mi asculte mie convorbirile cu mama, cu sotzul, cu amantul sau cu cine-o fi, pe langa faptul ca nu mai am nici un pic de intimitate si ca, vreau, nu vreau, ma voi cenzura atunci cand voi vorbi la telefon sau voi scrie vreun mail, mi se pare si o incalcare flagranta a drepturilor mele. De om!
Lasand la o parte asta, sa te tii de-acum inainte la ce santaje de tot felul o sa asistam, sa vezi ce-o sa fie pusi cu botul pe labe diversi indivizi care, prin aceasta metoda, vor avea vesnic sabia lui Damocles deasupra capului. Sa vedeti numai ce-o sa apara prin presa, cum o sa stim noi fiecare partz tras de unii si de altii, sa vedeti cum, cu sms-ul, stenograma nush carei convorbiri sau mail-ul pe masa, se vor trata diverse schmenuri la cel mai inalt nivel, cum se vor obtine tot felul de favoruri ...
Sa vedeti voi de ce scurgeri spectaculoase de informatii o sa avem parte ca doar nu e nimeni atat de naiv sa creada ca cei care vor avea acces la aceste baze de date si care, teoretic cel putin, vor fi pedepsiti conform legii daca vor scoate la iveala informatii despre x sau y, nu vor si profita pana la capat de ceea ce vor citi acolo. Hai sa fim seriosi ca doar traim in Romania si asta, celor cu acces direct la conversatiile noastre, le va ocupa chiar tot timpul!
Stati pe-aproape sa vedeti ce-o sa ne mai amuzam!

18 comments:

Ina Todoran said...

Mai in gluma, mai in serios treaba asta se vrea a fi o "punere cu botul pe labe" a maselor de oameni. Mai concret: sa stie fiecare ca nu e singur in lumea asta, ca cineva il vegheaza la fiecare pas... Cum sa mai ai depresii cand stii ca nu esti singur pe lume si ca cineva te vegheaza la fiecare pas?! ... E chiar culmea insa nu ma mira pt ca incet, incet veti vedea ca toate, absolut toate drepturile omului vor fi incalcate; si asta pt ca cei care conduc lumea sa detina control absolut. Nu e fictiune nicidecum, e realitate si e f crunta.

Ruxandra said...

Poate ca si pana acum erau pastrate cu grija, insa acum au facut public acest lucru, ca sa nu ne ia prin surprindere cand ni se vor tranti in fatza anumite "dovezi".

alina said...

Asta e gluma sau e chiar pe bune?
Hai ca telefoanele e usor sa le inregistrezi, sub pretextul legii, dar zau ma ca e-mail-urile si messu ma indoiesc ca au cum o face, serverele alea sunt internationale (daca tii totul arhivat pe server si nu pe compul de acasa), asa ca nu prea se poate ...

Anonymous said...

Andreea, chiar ma gandeam si eu ca trebuie sa fiu mai atenta la ce scriu pe mail. Dupa aceea mi-am dat seama ca nu sunt infractor si ce mare chestie as putea scrie eu acolo, dar asta mi-a fost prima reactie. Oricum lucrurile astea se intamplau si inainte, insa acum se vor intampla intr-un cadru legal.

Andreea Badran said...

@ alina: nu, nu e deloc o gluma. Toata ziua, ieri, despre asta s-a discutat pe toate posturile de televiziune si toata lumea e consternata, dar si revoltata. Nu stiu cum pot face cu mailurile sau messengerul, cert este ca am auzit eu cu urechile mele cand se comenta despre asta. Spuneau ca orice tip de comunicare va fi monitorizata.
Si ce ne-a mai ramas? Deschiderea corespondentei nu?

Andreea Badran said...

@ mirela: nu esti o infractoare dar presupun ca nici nu-ti cade bine sa stii ca cineva poate savura, indiferent de motiv, conversatiile tale sau ca-ti va putea citi mailurile. Toate astea sunt ceva personal si asa ar trebui sa ramana pana la capat nu?
Si eu stiu sigur ca telefoanele erau ascultate si inainte (al meu cu siguranta, din cauza sotului meu), dar nu stiu daca informatiile erau si stocate undeva si puteau fi folosite la o adica si in alta parte decat in instanta. Nici eu n-am secrete, nu fac dezvaluiri ale secretelor de stat sau nu amenint cu bombe, deci teoretic nu ar avea de ce sa ma deranjeze, dar simplul fapt ca cineva poate avea acces total la ce vorbesc sau scriu eu ma frustreaza.
E o chestie, care, vrem, nu vrem, ne va impune un soi de cenzura nu? Cel putin acum, la inceput, pana ne obisnuim cu gandul si nu stim exact ce presupune "monitorizarea" asta.

Ina Todoran said...

Andreea: pana acum se ascultau la fel si se puteau folosi ca probe insa doar cu mandat judecatoresc(in caz de procese). Altfel SRI, Interpol le puteau folosi liberi. Daca li se parea ceva suspect faceau un dosar avand astea ca probe. Stiu asta sigur. Si inca ceva: pot sa-ti asculte convorbirile in casa, prin intermediul TV, radio etc. Chiar si pe telefonul mobil cand e inchis pot sa te asculte. Nu vb prostii, mi-a spus cineva "din domeniu". Asa ca... intimitate zero. Ca sa nu mai vb de monitorizarea din satelit...

Andreea Badran said...

@ ina: stiu ca ne ascultau si pana acum, stiu si de faza cu telefonul mobil pe care daca nu-l duci departe de tine, poti fi ascultat prin intermediul lui ... asa e, am auzit si eu.
Si pana acum se ascultau telefoanele cetatenilor straini (mai ales arabi, cum e cazul nostru), dar nu se asculta telefonul tuturor si nu se inregista convorbirea tzatzei Leana de la 9 de ex, fiindca nu prezenta interes. Ei bine, ce ma revolta pe mine e ca acum se vor inregistra si stoca convorbirile intregii populatii posesoare de tel mobil, chestie care nu mi se pare ok. Faptul ca se ascultau telefoanele urmaritilor penal sau ale infractorilor se stie, dar cu tzatza Leana sau cu Vasile din vecini ce au bai nene? Ca ala, in afara de a-si injura si bate nevasta nu cred ca poate furniza alte date. Nici Tzatza Leana de la 9. Poate vreo retzeta de sarmale sau piftie. Ca altceva ce poate ea discuta cu amica de la 5?

Ana said...

nu prea e on topic comentariul meu, dar asta e. voiam sa ti spun doar ca ai /aveti niste copii adorabili, atat cel mar, cat si cel mic, ca am dat de tine din inamplare si ma bucur sa vad ce draguti ai adus in lume.
Numai bine, intregii tale familii.

cu simpatie

Andreea Badran said...

@ ana: multumesc mult.
Presupun ca stii cui ai scris nu? Si ca ne cunoastem ... din vedere ... si nu numai!
Avem chiar si cunostinte comune ... nu, nu alea la care te gandesti tu, din lumea muzicii, ci aici, in blogosfera!
Tu ce mai faci? Cum o mai duci?
Ma bucur ca mi-ai scris! Si te mai astept prin batatura!

Ana said...

buna!:)
evident ca stiu exact cu cine vorbesc:)))
crezi ca te ai schimbat prea mult?:)))

tocmai mi a scris ruxi pe mess ca "astepta raspunsul meu" pe blog... si asa am revenit.
acum trebuie sa merg la culcare ca maine am trezire devreme, dar ma bucur ca am dat de tine, am ramas cu gura CASCATA de bucurie si surprindere sa vad ca esti mamica, mamica de baieti, mamica de baieti splendizi, femeie fericita ( am citit post ul cu sotzul si m a impresionat) si o persoana frumoasa, adulta.
Toate bune si mai vorbim:)))

Andreea Badran said...

@ana: iau ca pe un compliment afirmatia ta ca nu m-as fi schimbat...
Doar ne stim de vreo 15 ani nu?

Ana said...

da.
si nu e compliment.
adu ti aminte ca n am fost vreo complimenatoar vreodata.
noapte buna pentru acum. vorbim

Unknown said...

off topic: tare imi place cand se regaseste lumea pe blog, dupa atata timp :)
on-topic: nu este nimic nou sub soare, obligatia de a pastra timp de sase luni convorbirile pe mobil exista la toti furnizorii de telefonie de cinci ani de zile. stiu asta pentru ca la momentul respectiv s-au achizitionat de catre Orange, Connex si compania, spatii de stocare de ordinul zecilor de "terra", ceea ce la vremea respectiva era mult.
asa ca asta se intampla de mult, numai ca nu stiau masele, iar organele nu aveau o lege care sa le permita si accesul neingradit la informatiile respective. acum nu s-a intamplat decat sa se legifereze asta. si asta se intampla peste tot in lume!

Andreea Badran said...

@ bogdana: da, asa e. Mai ales cand e vorba de persoane la care nici nu te gandeai ca iti vor trece pragul vreodata. Timpul insa rezolva multe.
Cat despre povestea cu telefonia, eu habar n-am avut cum zici dar asta nu ma impiedica sa fiu in continuare nemultumita si contrariata ca cineva are voie sa-mi incalce mie intimitatea. Sa ne intelegem, n-am nimic de ascuns dar simplul fapt ca cineva asculta ce vorbesc eu la telefon ma face sa ma simt oribil. E ca si cum cineva mi s-ar uita in permanenta pe gaura cheii.

Unknown said...

asta da e trist, dar si noi ca romani, suntem obisnuiti cu big brother din vremuri imemoriale, de trista amintire...
iar la mine in cap s-a inradacinat atat de bine "ai grija cu cine vorbesti si ce spui", ca nici acum la 20 de ani dupa nu m-am dezbarat de obiceiul de a filtra ce imi iese din gura/tastatura

Andreea Badran said...

@ bogdana: pai tocmai asta ma enerveaza, ca abia castigasem dreptul de a nu-mi mai fi frica ce si cum vorbesc si de a nu mai fi nevoita sa ma cenzurez. Si acum o luam de la capat?

Unknown said...

hmmm, ca sa fiu de-a dreptul cinica, mie mi se pare ca nu am avut niciodata dreptul asta... sunt cam negativista, nu? sau paranoica?