Saturday, December 13, 2008

Semanam?

PHILIP ( 5 luni )

RAYAN ( 7 luni si 20 de zile)

34 comments:

Anonymous said...

da da ..chiar foarte bine:)..doar ca Rayan e putin mai creol...adica ma intelegi tu..ai doi baieti frumosi,sa-ti traiasca,sa creasca mari si sanatosi sa te poti bucura de ei si cu ei :)

Andreea Badran said...

Da, Rayan a avut tenul mai inchis decat Philip. In schimb Philip are ochii mai mari!

Anca said...

Eu sunt curioasa, pana la ce varsta or sa semene baietii tai intre ei?! Fetele mele semanau la inceput ca 2 picaturi, daca puneam o poza a Roxanei de la 2 luni si una a Ilincai la 2 luni, ziceai ca e aceeasi persoana. Dar acum, cand Ilinca are 1 an si 4 luni, nu mai seamana deloc! Si e normal, sunt persoane diferite.

Andreea Badran said...

@ anca: da, si eu sunt curioasa sa vad. O sa treaca timpul repede si o sa ma lamuresc.

Ceska777 said...

Seamana, seamana f bine! Doar Rayan pare mai grasut! Cat cantarea Rayan la 5luni? Dar Philip acuma?
Nu e bine sa comparam dar..poate seamana si aici si m-am inselat eu ca Rayan era mai grasut.

Andreea Badran said...

@ ceska: Asa este. Totul are insa si o explicatie: Rayan a fost hranit cu Milumil! N-a vazut san in viata lui. Asa ca e normal sa fie umflat.
De asemenea, frati-su, prin comparatie cu el, este foarte lung si de-aia si diferenta asta. Rayan s-a nascut prematur, n-a supt si s-a umflat cu lapte praf. Crestea ca Fat Frumos.
Philip in schimb imbraca la 5 luni haine de 6-9 luni si in curand cred va vom trece la alea de 9-12. Este un copil foarte lung! De-aia si pare mai slabutz!

alina said...

mai ... parca ar fi frati, asa seamana! :)))

Anonymous said...

seamana puii, cam da!sa va traiasca sunt tare frumoshi alaturi de voi!cand imi dai o retzeta cu ce te rugaesem?pleease!
ah si pana nu uit, ai sa zici ca am vreun interes ceva la seful meu care tine la lumi,desi, da mi-ar placea sa ma bage mai mult in seama, nu de-aia insa tin totusi sa-ti spun ca decent ar fii sa-ti ceri si tu scuze dupa ce in postul trecut ai facut-o "centurista", fara sa merite asta doar fiindca are o atintudine provocatoare.ea doar ce te-a atins involuntar la mara pe blog si nu i-a cazut hramul sa-si ceara scuze, chiar imediat.apoi nu cred ca te-a obligat sa-ti faci poze in vreuin fel!cumt te poate obloga cineva pe tine, ditamai femeia la varsta ta sa faci ceva ce n-ai chef?eu in locul tau nu i-as mai calca pe mail si gata , insa n-o lasa asa improscata pe blog de noroi doar din ambitzie (scuza-ma)prosteasca!hai mai fetelor, zau asha!faceti pace! arata-i ca esti mai buna decat ea!

Anonymous said...

scuze, voiam sa zic pe blog si mi-a iesit pe mail!nu te obliga nimeni sa citesti bloguri care nu-ti placc.dar e pareera mea.pupici si astept retzeta!bafta cu bebeii!

Andreea Badran said...

Draga mea anadeea:
Hai sa-ti raspund in mod sistematic ca mie asa-mi place sa-mi fac treaba:
1. eu n-am inceput nimic nicaieri. Ma faci sa ma repet si sa-ti spun si tie personal ceea ce am mai scris si pe blog. Si anume ca eu citeam blogul ei si-mi placea, la fel cum il citeam si pe cel al deja faimosului frate, pe-al cumnatei, pe al catzelului fratelui si cumnatei, pe-al tatalui si pe al intregului neam (cei care au asa ceva, of course). Sunt oameni pe care-i cunosc si-mi facea placere sa-i citesc. Deci faza ca nu ma obliga nimeni, nu-si are rostul fiindca eu nu am afirmat niciodata ca m-ar fi obligat cineva cu pistolul la tampla sa intru acolo. O faceam benevol!!! De aici si provine stupoarea mea! Daca o sa te uiti pe blogul lor sau pe blogul meu, la postari mai vechi, vei vedea chiar ca au venit cu diverse sfaturi la adresa mea, atat Lumi, cat si sora ei. Le-am raspuns de fiecare politicos fara sa-mi bat joc de nimic. In fine ...
2. As vrea sa-mi exemplifici si mie, cu citate daca se poate, unde am spus eu despre Lumi vreodata-n viatza mea, ca ar fi centurista! Eu spuneam numai ca eu n-o sa arat niciodata asa, n-am facut referire la nimeni (cum nici ea nu s-a referit la matusalemicul meu sotz cand a scris initial pe blogul Marei), deci pentru ce ar trebui sa-mi cer scuze? Si te asigur ca si daca as fi facut vreo aluzie la vreo persoana anume, n-as avea regrete si nu stiu de ce mi-as cere apoi scuze. Nu sunt inca lovita de Alzheimer, deci atunci cand fac o afirmatie, mi-o asum. Dar, cum spuneam, nu e cazul.
3. Am afirmat eu undeva ca m-ar fi obligat cineva din lumea asta mare sa fac vreo poza, provocatoare sau nu? Am spus doar ca am fost provocate sau invitate (nu mai stiu exact ca nu fac analiza pe text, dar stau inca destul de bine cu memoria)sa le facem. E o mare diferenta nu?
4. Ma intrebi de retzeta? Pai e simplu: una bucata Andreea, asa cum m-ai vazut in poze, si una bucata libanez batran si badaran, care, culmea culmilor, s-au impreunat (iti vine sa crezi?), dincolo de panzele de paianjen, ca sa iasa ce-a iesit. Imi pare rau dar cred ca-ti lipsesc ambele ingrediente. Caci nici tu nu esti Andreea si nici partenerul tau nu e un libanez batran si badaran!
Multumita de raspunsuri? Daca nu, revin!

Ceska777 said...

Eu nu as da vina in comparatia asta pe Milumil! Acuma am vazut ca poza cu Rayan e facuta la 7 luni nu la 5! Sa iti traiasca amandoi! Ca Philip e alaptat dupa ce Rayan nu a fost ma incurajeaza si pe mine -daca ajung la gargairta nr2.

Anonymous said...

bun!in felul asta nostim ti-ai cerut cumva scuze fatza de lumi, sigur nu despre ea spuneai ca e nebuna deasemeni, ci asa in general!
nici eu nu pot s-o oblig sa-ti viziteze blogul(saraca s-ar lua cu mainile de par daca ar vedea ce faca infocata are in mine, de ma dau drept ea ) dar esti pe drumul bun cu scuzele!iar despre retzeta eu ceream una adevarata!
si nici c-am sa-ti mai calc in batatura daca nu-mi dai una din alea cu ulei de masline si vinete pe pitta!

Anonymous said...

iar m-am grabit si am gresit: fana, aia voiam sa zic pentru lumi, sa se intezleaga ca are si fane nu numai fani!
si abia astept sa devin si fana ta , asa ca hurry up cu retzeta!
pupici!

Anonymous said...

@ceska:iti multzumesc!in sfarshit cineva care s-a prins ca lumi n-avea chiar nici o treaba cu andreea cand a sfatuit mamicile sa fie cochete!hai ca incet incet ii reparam impreuna imaginea!lumiiii, unde esti?nu-i asa ca ma iubesti?

Andreea Badran said...

Draga mea Lumi, imi pare rau ca nu te pot ajuta cu retzeta de mancare, eu nu prea gatesc mancare libaneza, desi ne place la nebunie. Cand ni se face sa mancam mancare libaneza, sotzul meu ne ia pe toti si ne duce la restaurant. Fiindca-si permite! Pot sa-ti recomand vreo 3 misto in Bucuresti daca insisti! Si la Paris stiu vreo doua dar sunt scumpe!
Stii cum e vorba aia cu taratzele si cu grohaitoarele? Cand te bagi acolo, te mananca porcii! Nashpa te-ai dat in spectacol si si mai nashpa incerci s-o dregi acum de rade toata blogosfera de tine. Mai bine lasa-neeeeeeee si fugi si scrie la tine pe blog!!!!!!!!! Acolo n-o sa dai gres.

Andreea Badran said...

Si vezi ca te-ai mai incurat intr-o privinta Lumi ... Ceska vorbea despre copiii mei. De ce ii multumesti?

Anonymous said...

pupici pe narici ( ca tot vorbeshti de grohaitoare)-asta e chestia care mai trebuie schimbata-operatzie estetica la nas! inafara de slaninutza, cum incerca lumi delicat sa sugereze!

Andreea Badran said...

Corcitura asta intre anadeea si lumi e chiar penibila ...
Cat despre slanina mea,e de preferat pe-afara, decat pe dinauntru. Pe afara se poate lucra si scapa de ea. Cand e pe dinauntru nu mai ai ce sa-i faci ...

Anonymous said...

Andreea nu te poti supara pe ea,totusi din cate am observat cu totzii doar atat o duce mintea ei de "diva sexy"...se intelege continuarea..;))

Anonymous said...

Andreea draga nu inteleg de ce intri in polemica cu persoane frustrate. Persoana respectiva este ingrozitor de urata si la propriu si la figurat.
Daca accepti un sfat baga-le la origini si lasa-le. Nu sunt demne de tine.

Andreea Badran said...

Imi amuz si eu shunculitzele cand vad atata prostie ... inca ma tavalesc de ras cand ma gandesc la ce gafa a facut ... ai vazut-o? Cam cat ar trebui sa-ti fie IQ-ul de mare ca sa ajungi sa postezi cu numele tau si sa te dai drept altcineva? Si sa-ti mai dai si limbi singura!

Andreea Badran said...

@ ceska: ba da, asa e. Eu care-i stiu bine pe amandoi, iti spun ca Rayan era mult mai umflat cand era bebe. La 5 luni era si mai si decat la 7.
Cat despre alaptat, da, asa sa faci, sa nu te lasi. Nici eu nu m-am lasat descurajata, nici n-as fi avut cum, sincera sa fiu, ca asta m-a apucat si nu m-a mai lasat pana in ziua de astazi. Si parca vad ca o sa-l alaptez pana pe la vreo 2 ani. Asta ca sa compensez si pt Rayan!
Chiar ma gandeam zilele astea daca sa nu cumva sa incerc ceva in premiera absoluta, la sfaturile cuiva care am senzatia ca stie ce vorbeste si contrar tuturor opiniilor din jurul meu: sa-l alaptez exclusiv cu tzitzi si mai tarziu de 6 luni ... adica pana pe la vreo 10? Vazand si facand! Noi sa fim sanatosi!

alina said...

Andreea, eu am alăptat fetele exclusvs cu lapte de la sân, nici una din ele nu a pus gura pe lapte praf (nu au vrut) și sunt amândouă bine sănătoase! Anna are aproape 1 an și tot la sân este, deși sunt gravi, după cum știi.
Iar cu Maria am mers pe lapte matern până la 17 luni.
Așa că poți liniștă alăpta, laptele praf nu este necesar, el este un înlocuitor, atâta vreme cât ai tu lapte, nu ai nevoie de suplimente.

Andreea Badran said...

@ alina: tu ai alaptat exclusiv san toata perioada asta????? Adica ele cat au supt n-au vazut alta mancare?
Ca eu la asta ma refeream. Sa nu incep diversificarea pana pe la 10 luni!

Medeea76 said...
This comment has been removed by the author.
Medeea76 said...

Andreea, pentru ca de cate ori pot ajuta cu un sfat, o fac cu mare placere, pot sa iti spun ca sugarului ii este de ajuns laptele de mama pana la varsta de un an. Diversificarea se incepe in jurul varstei de 6 luni la sugarul alaptat natural, deoarece, odata cu inaintarea in varsta, ii va fi mult mai greu sa accepte altceva in afara de san. Am vazut mamici care se plangeau ca nu pot diversifica bebelusul la 8 luni din cauza alaptatului si s-au chinuit mult mai mult decat cele care au inceput diversificarea mai devreme. Daca alaptezi exclusiv pana la 10 luni, nu ai nimic de pierdut, laptele tau contine tot ceea ce e necesar copilului, insa vei avea de tras la momentul introducerii noilor alimente. Felicitari pentru dorinta ta atat de mare de a alapta, eu nu am reusit, ba, din contra, am cazut in depresie din cauza alaptatului...

Medeea76 said...
This comment has been removed by the author.
Andreea Badran said...

@ cris: la chestia asta cu greutatea diversificarii mai tarziu nu m-am gandit. E de luat insa in calcul. Si e foarte posibil sa fie adevarat.
Imi place foarte mult sa-l alaptez pe Philip, mai ales ca pe frati-su nu l-am alaptat nici o zi, desi mi-as fi dorit atat de mult s-o pot face. Ma linisteste foarte mult si minutele alea cu el la san sunt o mana cereasca pentru mine. De fapt si singurele minute de liniste de peste zi.
Tu de ce ai avut probleme cu asta? Si a fost la ambele fete la fel?
Am mai auzit de astfel de probleme, poate ca deriva din faptul ca esti total dependenta de copil si el de tine, nu stiu ce sa zic. Pe mine deocamdata ma linisteste foarte tare. Si as vrea sa-l pot alapta cat mai mult. Poate asta ar trebui sa-i si cer moshului daca stau bine si ma gandesc. Sa-mi dea lapte pentru copil, cat mai mult. Mancare are timpul sa manace o viata dupa aia, dupa cum imi zicea prietena aia a mea ...

Anonymous said...

Andreea, vreau sa te intreb ceva. Am vazut ca nu l-ai alaptat pe Rayan pentru ca a fost prematur. Pot sa intreb de ce? Si Alex e prematur. Si m-am muls cateva zile, tocmai sa-l pot alapta.

alina said...

Andreea, eu înțelesesem prin exclusiv lapte de sân , fără suplimentare cu lapte praf, scuze.
La Maria am început diversificarea pe la 5 luni jumate, fiindcă părea f interesată de ce mâncăm noi. Dar a fost extrem extrem de mofturoasă (și este în continuare), lua doar câteva lingurițe. A ținut-o așa până pe la 1 an, după care i-am introdus și câte un pic de lapte de capră (de ăla de vacă n-a vrut să audă) și cu chiu cu vai pe la 2 ani a început să mai mănânce și ea cât de cât (tot f puțin). Sunt mulțumită acum de cum acceptă laptele, lactatele în general, fructele și legumele, dar cu carnea e teroare. Nici nu vrea să audă, de nici o culoare!!!

Dar uite că Anna e f diferită din punctul ăsta de vedere. A refuzat solidele până pe la 7 luni aproape, după care a dat efectiv iama în ele, mănâncă de sparge (deși nu se cunoaște, are fix aceeași greutate și înălțime ca Maria la vârsta respectivă). Orice mănâncă și parcă niciodată nu se satură! Și are cel puțin 6 ședințe de alăptat (ca lumea, nu doar degustare) în 24 de ore!!! Noaptea e jale, mă trezește de tz ori (așa făcea și Maria). Știu că e mai mult pt comfort - dinții, sentimentul că mă pierde (sarcina se simte, doar e vorba de hormoni!) etc. Acum de ex tocmai mi-am depistat o infecție la milk ducts, se pare că e o micoză (cu mastita m-am luptat la Maria!), dar tot nu renunț. E spre binele ei și știu că acest sacrificiu al meu de acum merită cu prisosință.

Din câte știu eu, e bine să încerci diversificarea după 6 luni, nu să aștepți prea mult, chiar dacă refuză, se codesc sau iau puțină mâncare, din simplul motiv că au nevoie de fier. Rezervele cu care s-au născut se epuizează până la 6 luni, iar laptele matern nu conține suficient fier. De-aia e bine să-i dai cereale fortificate cu fier.
Deci sfatul meu e să începi curând diversificarea și să ai răbdare, să insiști, dar în același timp să nu renunți la alăptat, să-l lași pe el să te ghideze cât și când are nevoie de sân.

Andreea Badran said...

@ joalex: De ce s-a nascut prematur? Daca asta e intrebarea, sincer, nu stiu ce sa-ti raspund. Pentru ca a fost si pentru mine un mare mister. Si as va ramane! S-a nascut la 35 de saptamani, n-a avut nici o problema, nu l-au tinut in incubator, culmea, a respirat singur, a fost super ok din puncul asta de vedere. Nu mi-a spus insa nimeni niciodata ce s-a intamplat de l-am nascut mai devreme. Se pare ca a fost totusi o infectie de-a mea, dar nimic sigur.
Daca intrebarea este de ce nu l-am alaptat, rapunsul este: pentru ca a fost destul de mic (2750 gr), n-a avut putere sa traga de niste mameloane deloc formate si in plus de asta a luat si o infectie din maternitate (sau de la mine, prin nastere?) drept pentru care in prima lui saptamana de viata n-a mancat aproape deloc. Nu avea reflexul suptului pur si simplu. Nici macar din biberon. Atunci am crezut ca-l pierd. Dupa o saptamana, vazand ca nu-i dau de cap, cu ajutorul unei dr care a avut fler si a mirosit ce are, l-am trecut direct pe antibiotic intravenos (fara ca macar sa astepte rezultatele analizelor) si dupa prima doza si-a revenit. Din clipa aia a mancat de nu s-a mai oprit. Si a recuperat foarte bine dupa aceea.
Cat despre muls, ce sa-ti zic? M-am muls si eu o perioada fiindca imi doream mult de tot sa-i dau laptele meu si nu Milumil, dar dupa vreo luna n-am mai rezistat. Era o corvoada si nefiind stimulata de bebelus nici nu aveam cine stie ce lapte si ma epuiza fizic orice sedinta de-asta de muls. Asa ca am renuntat. Daca a fost bine sau rau nu stiu. Pur si simplu asa am simtit atunci. N-am mai avut energia necesara. Asta si in conditiile unei depresii postpartum pe care, ca sa fie tacamul complet, am dezvoltat-o.
Voi la cat v-ati nascut? Si de ce mai devreme?

Andreea Badran said...

@ Alina: avand in vedere ca pe vremea noastra copiii erau trecuti pe diversificare la 2-3 luni, ca ulterior, dupa ce s-au mai desteptat astia si au mai studiat problema, s-a ajus la 5-6, ma gandesc ca poate peste inca vreo 10-15 ani se va mai prelungi cu inca cateva luni momentul diversificarii. Si eu stiu ce zicea Cristina si anume ca unui copil ii este, teoretic cel putin, suficient laptele matern pana pe la 1 an. Dar te pui cu doctorii? Cu teoriile lor?
In fine, eu o sa continuu cu alaptarea lui exclusiv cu lapte matern si apoi vazand si facand. Daca observ ca nu ia in greutate suficient sau ceva de genul asta incepem diversificarea, daca nu, nu. Prefer sa-i dau supliment de fier, cateva picaturi pe zi si sa se hraneasca in continuare cu laptele meu decat sa-l trec pe maglavaisuri de-alea.
Chestia cu mofturile insa ma cam sperie, recunosc. Ca asa este, cu cat un copil este mai mare, cu atat incapatzanarea lui este mai mare si atunci n-ar fi exclus sa aiba Cris dreptate si sa fie mult mai complicat de convins ca mai e si altceva de papa pe lumea asta in afara de laptele lui mami.

alina said...

Andreea, cunoștințele medicale erau la un alt nivel acum 20 de ani când la noi se făcea diversificarea la 2-3 luni!
Aici nu se prescriu suplimente și vitamine pt bebeluși, decât în cazuri grave de anemie sau alte deficiențe nutritive. Și mi se pare bine așa, altfel asimilează din mâncare și altfel din niște medicamente, până la urmă.
Să știi însă că dacă ești atentă, copilul își spune singur dacă e gata sau nu pt mâncare solidă. Maria, chiar dacă mofturoasă, era curioasă, mânca fff puțin, dar vroia să încerce. Mă gândesc că unde a fost primul copil probabil eu aveam rezerve de fier mai mari și îi dădeam suficient prin lapte.
Acum cu Anna, ea a venit și repede după Maria, cum între alăptatul Mariei și sarcina cu Anna n-a existat practic pauză, posibil ca eu să nu-mi fi revenit complet, plus că de-acum și gravi iarăși ... normal că are nevoie de mai multă păpică pe lângă laptele meu.
Te înțeleg cu Rayan, lasă că sunt atâția copii care au crescut fără probleme cu lapte praf, tu ai încercat, asta e important, pt că normal că pe primul loc era sănătatea lui, nu ambiția de a alăpta cu orice preț. Deci ți-ai ascultat instinctele, așa vei face și acum, cu Phillip. Și va fi bine.
Te pupic.

Anonymous said...

@Andreea, Alex s-a nascut tot la 35 saptamani. Si stiu si de ce. In mare a fost vina mea. Ca sa-ti faci o idee, eram in sala de travaliu si vorbeam la telefon la job, explicand colegei ce-are de facut. Alex a avut 2,440 kg si cateva zile m-am muls si laptele i-l dadeau asistentele cand il hraneau. De aceea te-am intrebat. Si da, intrebarea era de ce n-ai putut alapta.