Tuesday, February 12, 2008

O sila nesfarsita

M-a apucat o sila nesfarsita fata de sistemul sanitar de stat din Romania, fata de meseria de medic practicata la noi, fata de tot ce poate avea legatura cu aceste institutii si acesti indivizi.
Dezamagirea porneste de la multele experiente traite pe pielea mea, cam incepand cu prima sarcina ... Atunci am intrat eu "in direct" cu acest sistem, atunci m-am confruntat cu diverse probleme, cu nesimtire, cu lipsa de profesionalism, cu miserupishti de ultima speta. Atunci am si hotarat ca daca voi mai avea vreodata sansa sa nasc, nu o voi mai face vreodata la vreun spital de stat, oricate recomandari ar avea si oricate lucruri bune as citi sau mi s-ar spune despre el.
Nici nu stiu cum as putea sa calific toate experientele astea crancene, nici nu stiu daca merita sa-mi irosesc timpul povestind despre ele ...
Toata furia mea de moment a plecat de la faptul ca acum vreo 2 ore am aflat ca marea specialista in echografii morfofetale dr. Zvanca, la care am fost trimisa cu toate recomandarile posibile de Vladareanu, este de fapt amanta lui, ca face aceasta meserie doar de cateva luni, nu prea multe la numar, ca deci are experienta ioc si ce mai poate sa decurga de aici. Imi aduc de asemenea aminte ca nu mai departe de marti, 5 februarie, l-am mai intrebat o ultima data pe Vladareanu (nestiind si nebanuind macar implicarea lui in toata povestea asta) daca are incredere totala in ea, daca are experienta si daca sa ma duc in continuare acolo. Mi-a spus uitandu-se in ochii mei si fara sa clipeasca ca are experienta, ca are scoli peste scoli si specializari peste specializari facute pe-afara (ca vad ca asta a devenit acum maxima lauda a doctorilor din Romania) si ca sa nu-mi fac nici un fel de griji in privinta profesionalismului ei. Dar daca vreau, sigur, el nu are nimic impotriva sa mai cer si o alta parere. Am inteles astazi ca aceste specializari peste specializari le face doar de vreun an de zile, cand o mai trimite Vladareanu ici si colea sa se scoleasca.
Ma hotarasem de ceva timp sa-l parasesc pe marele Vladareanu, fiind doar o chestie de timp pana imi voi gasi un alt medic (la o clinica particulara) cu care sa nasc, un medic cu un nume mai putin sonor dar care, sunt acum ferm convinsa, isi poate face meseria cu mult mai multa daruire decat un coleg de-al lui cu zeci de diplome atarnate pe toti peretii cabinetului.
Despre Vladareanu? Daca nu ajunge ce am scris pana cum va mai spun ca atunci cand l-am intrebat (dupa o experienta mai mult decat bizara avuta la Elias, nu cu mult timp in urma) cum as putea sa iau legatura cu el in caz ca mi se mai intampla din nou ceva, in cazul in care imi va fi din nou rau, mi-a raspuns nonsalant ca el nu raspunde la telefoane, dar ca-i pot scrie un e-mail sau ii pot trimite asistentei lui un sms si ea va sti unde si cand sa-l gaseasca. Asta a umplut paharul si in acel moment am decis sa-l salut din mers. Si lui Rafic i-a picat cu greata din primul moment in care l-a vazut, asa ca nimic nu ma mai tinea langa acest individ in mana caruia sa-mi incredintez eu sanatatea noastra.
Intr-o noapte mi-a fost foarte rau, am avut niste dureri cumplite de burta si spate, pe care nu le-am putut compara decat cu cele din timpul travaliului de la prima nastere. Singura diferenta a fost ca-mi lipseau contractiile. In rest, acelasi chin. Mi s-a facut frica, am crezut ca pierd copilul, ma rog ... ce-si poate imagina o femeie insarcinata care trece prin asa ceva. M-am urcat in masina si am fugit la Elias. Ca doar cum as fi putut sa-l deranjez pe marele Vladareanu in miez de noapte.
Acolo m-au internat, dupa ce mi-au facut niste calmante, urmand ca la 8 a.m. cand vine "d-ul profesor Vladareanu" sa ma vada si sa decida ce si cum. D-ul profesor a venit intr-adevar, chiar mai devreme decat ma asteptam, m-a consultat, mi-a facut si-o ecografie de control si mi-a spus ca dupa amiaza, dupa ce ma mai vede o data, daca ma simt bine, pot pleca acasa. Pe la pranz, dupa ora 13:00 ma trezesc si eu sa intreb de dr. Vladareanu, daca mai vine sa ma vada, daca raman sau plec ... Asa am aflat ca d-ul profesor a plecat la cabinet. Fara sa mai treaca sa ma vada, fara sa decida ce se intampla cu soarta mea, fara sa-mi explice vreo secunda ce crede el ca a fost cu durerile alea cumplite, fara sa faca cel mai mic gest care sa-mi arate ca-i pasa de mine. M-a abandonat acolo si s-a carat la cabinet. Just like that! Deh, de-acolo ii vine lui banutzu'!
La urmatoarea intrevedere am indraznit sa-i pun intrebarea de care va povesteam mai devreme si la care mi-a raspuns asa cum mi-a raspuns. De parca o femeie gravida sta sa trimita mailuri noaptea sau cand o apuca vreo durere, vreun travaliu sau mai stiu eu ce. Si cat sa astepte raspunsul? Si ce se intampla cu ea in acest rastimp? Am crezut ca-l calc in picioare! Atunci am hotarat: Vladareanu NO WAY!

Ca sa nu mai adaug un amanunt extrem de incalificabil si anume ca o consultatie la cabinetul lui Vladareanu este, in mod normal si pentru altii, 2 milioane iar pentru mine ea este 3 milioane. De ce oare? Pentru ca l-am luat pe Rafic de fiecare data cu mine? Sau poate pentru ca i-am spus de la prima intalnire ca eu nu vreau sa nasc la un spital de stat ci la Euroclinic? Sau poate avem noi fetze de milionari excentrici ...

13 comments:

Anonymous said...

n-ai putea incerca sa nasti in alta tara, in germania de exemplu?exista card european acum, care-ti permite facilitati in europa.
eu am nascut in franta si am fost tratata ca-n puf,efectiv!si nu vorbesc neaparat de conditiile materiale si de igiena, carora celor de aici li se pare de la sine inteles sa fie primordial respectate, ci de grija fata de pacient,si de latura umana a medicilor si a moaselor!succes oricum si nu deprima!

Andreea Badran said...

O sa nasc la un spital particular de aici ... am vizitat deja maternitatea si pot sa spun ca sunt conditii de *****. Totul este exeptional, de la comportamentul asistentelor, moaselor si medicilor (alesi pe mustata), pana la curatenia impecabila care te inconjoara. Bebelusii stau si ei in niste super conditii (unde nu intra care cum vrea si cand i se nazare), asta daca nu vrei sa-l tii pe bebe cu tine in rezerva, rezervele sunt impecabile,ca la hotel, fiecare cu baia ei proprie, si aia impecabila. Totul este super, super civilizat, asa ca acum nu mai am nici o retinere. Plus ca, prin comparatie cu ce te costa in materie de "spaga" tot ce dai in dreapta si-n stanga la un spital de stat, nici nu mi se pare scump.
Varianta cu o alta tara a fost luata in calcul, doar ca e destul de complicat. Inseamna sa-i las aici pe ceilalti trei copii, pe capul cuiva. Acolo nu ma pot duce in ziua in care nasc si nici acasa nu ma pot intoarce in ziua in care m-au externat, asa ca sigur nu se va rezuma totul doar la 3 zile. Si sa ma perind cu un copil nou nascut prin aeroporturi si avioane nu-mi prea convine.

mara said...

of of of, ce m-am enervat iar cand ti-am citit postul. in fine, bine ca te-ai mutat.

Anonymous said...

what?se intra la bebelusi cand si cum si de cine se nimereste?auleu!bine c-ai schimbat!!!
nastere usoara , anyway!

Andreea Badran said...

@Lumi: da ... cand l-am nascut eu pe Rayan de exemplu, am stat intr-un salon de 4 muhere cu plozii aferenti si acolo intra si iesea, la fiecare dintre noi, cata lumea vroia. Se perindau tatii, bunicile, bunicii, fratii, matusile, prietenii etc
Iar in alte spitale se poarta spaga pe la cate-o asistenta sau infirmiera care mai inchide ochii cand taticu' emotzionat si plin de virusi vrea sa-si vada loaza si umple de microbi cu aceasta ocazie si restul de puradei. Recunosc ca atunci cand mi s-a spus ca aici nu intra absolut nimeni in afara de personalul spitalului am belit ochii mari si mi-am zis: zau?

Simbad said...

offff...stiu foarte bine despre ce vorbesti. Eu ma foiesc si razgandesc de cateva luni in legatura cu spitalul unde sa nasc. Am un doctor foarte bun, Celus Tarpan care raspunde intotdeauna la telefon si la orice intrebare. Din pacate, spitalul unde as putea sa nasc cu el (maternitatea Giulesti) e sub orice critica (genul de spital unde rezidentii fumeaza pe hol in nasul gravidelor care asteapta, in picioare, pe la diverse usi). Asa ca ne-am hotarat pentru Life Memorial, iar Celus a fost foarte intelegator si mi-a zis ca si el in locul meu probabil ar alege un spital privat.

Andreea Badran said...

@Simbad: ne cunoastem? Poza ta e atat de mica incat nu-mi pot da seama daca te stiu au ba. Daca nu ne stim, merci oricum ca mi-ai scris.
Si eu tot la Memorial o sa nasc, hotarat lucru. Am vizitat maternitatea si e foarte, foarte misto. Totul e perfect acolo, femeile sunt tratate ca atare si nu ca niste animale, asa cum se intampla in spitalele de stat. Iar bebelusii sunt in grija unei neonatoloage pe care, intamplator, o cunosc foarte bine si care este un om de nota 10. Ai facut o alegere foarte buna. Pot sa te sfatuiesc sa mergi in paralel si la medicul tau, cel care te-a urmarit pana acum, dar si la cineva de la Memorial care sa te aiba in evidenta. Nu strica sa nu apari chiar asa din senin in ziua nasterii. Te primesc si cu o luna, doua inainte de nastere.
Chiar astazi am operat-o pe mama acolo si vreau sa-ti spun ca toata lumea este atat de intelegatoare, se zambitoare ... nu stiu cum sa te ajute, cum sa vorbeasca cat mai frumos cu tine. Parca traiesti un vis. Nu te sictireste nimeni, nu urla nimeni la tine, totul e asa cum ar trebui sa fie de altfel peste tot. N-o sa-ti para rau, zic eu, de alegerea facuta. Merita fiecare banutz pe care-l dai acolo.

Simbad said...

nu ne cunoastem. sunt doar un fan al lui Rayan cel care spala vase :)
Am vizitat si noi Life Memorial si ne-a lasat cam aceiasi impresie. O sa ne facem in curind si o programare la un ginecolog acolo. Cu siguranta vreau sa nasc cu un om care m-a vazut de cateva ori inainte de a ma gasi pe masa de nasteri. Ai vreo recomandare dintre doctorii de acolo?

Andreea Badran said...

@Simbad: eu am citit pe diverse forumuri lucruri foarte bune despre doua doctorite de-acolo, una Parfene si una Popa (foarte tinere amandoua, din cate am inteles), dar eu ma voi duce la una Bolintineanu, pe care o voi cunoaste abia miercurea viitoare si pe care mi-a recomandat-o neonatoloaga care l-a urmarit pe Rayan dupa ce s-a nascut si care acum lucreaza si ea acolo, spre norocul meu. Bolintineanu asta face si morfofetale, asa ca impusc doi iepuri dintr-un foc. Daca vrei, iti impartasesc impresii despre ea dupa ce ma duc s-o vad. Mai sunt inca vreo 3-4 medici dar nu stiu mare lucru despre ei.
Ar mai fi si directorul spitalului, prof. Pelinescu Onciul, el a operat-o pe mama. Se pare ca e foarte bun, oricum a fost singurul care i-a depistat maica-mii buba, dupa un an si jumatate de investigatii pe la multe alte spitale. A fost insa un diagnostic foarte rar, asa ca si interesul lui a fost pe masura. S-a lasat cu facut de poze, cu studenti adunati pe-acolo cred, asa ca ... Nu stiu daca un interes la fel de mare il arata si pt o banala cezariana sau o nastere normala. Caci el, ca si Vladareanu, este o somitate si risti sa nu se prea ocupe de tine asa cum ti-ai dori. Nu stiu ce sa zic. Mai vorbim

Mirela said...

De Pelinescu am auzit si eu ca este foarte bun, dar cand am vrut sa ma programez la el se putea de abia peste cateva luni. Asa ca am renuntat.

Anonymous said...

Dar n-ai putea sa te duci tu inapoi in tara aia din lumea a patra, de unde ai venit?? Sa nasti acolo, pe vreo camila..daca tot esti atat de dezgustata de medicii romani? Somitati ca Vladareanu nu au timp sa pieptene flocii imigrantelor..oricati bani ar avea ele.

Andreea Badran said...

@ anonymous: Oh, a dat Vladareanu cumva de postarea mea, s-a suparat si te-a angajat sa ma injuri? Sau poate esti chiar maria sa V?
In primul rand nu stiu de unde ai scos-o cu imigranta ... sunt romanca get beget dragul meu/draga mea! Si inca din capitala! Si inca din centrul centrului, de la km 0!
Cat despre somitate ... ma pis pe ele de diplome si titluri atata timp cat am fost jecmanita pe fata, cat nu m-a respectat si atata timp cat m-a tratat ca pe un cur atunci cand i-am fost pacienta! Si da, intr-adevar provin din lumea a 4-a - Romania se cheama lumea asta! Si da, sunt scarbita de medicii romani! Si de tot sistemul sanitar de stat! Si de toti hotii si de toate somitatile de aici. Ai vreo problema?

Anonymous said...

daca ai vorbit asa si cu vladareanu nu ma mira ca ati rupt relatia. Ce nu pareti sa intelegeti este ca la spitalele de stat sunt oameni tot mai putini si pacienti tot mai multi si atunci nu au timp pt fiecare. la spital privat am avut surpriza sa nu se ia tensiunea dupa operatie niciodata pe sectie. mi-au spus politicos ca doar in reanimare!!? noaptea cind am avut complicatii niciun medic nu a raspuns la telefon si am dus restul sarcinii la un mare spital de stat. NU as amai calca niciodata pe la o maternitate privata. e clar ca au timp sa iti aseze perna la spate, dar daca apar probleme medicale nu le simt si nici nu le rezolva!eu ma simt in siguranta acolo unde se poate rezolva o problema medicala grava. daca vreau si conditii hoteliere pot plati rezerva separata! ma rog, tonul este incalificabil, cum ati vrea sa fie corpul medical daca pacientii vorbesc asa? pina la urma suntem acelasi popor! depinde de fiecare sa fim civilizati, pt ca impreuna sa formam o tara civilizata!