Monday, February 2, 2009

Dialog oedipian

Rayan (in pat, inainte de culcare, cand m-am dus sa-l pup si sa-i spun "Noapte buna") : -"Mami, eu cand o sa fiu mare, vreau sa fiu printz!"

Eu: -"Printzul cui mami?"

Rayan: "Printzul lui Alba ca Zapada. Tu o sa fii Alba ca Zapada, eu o sa ma urc pe cal, o sa vin la tine si o sa te iubesc. Si tu n-o sa mai fii mami. O sa fii Alba ca Zapada".

12 comments:

Anonymous said...

Opaa! Rayan ori citeste blogul lui mami si se inspira?

Andreea Badran said...

Rayan este in plin Oedip de luni bune. Poate si asta m-a facut sa recitesc Dolto si sa public cate ceva din ce a scris ea.
Ce-l mai taie si-l omoara pe taica-su periodic ... mama, mama. Iar eu, cel putin o data pe zi, sunt sotia lui, iubita lui etc.
Acum a fost un exemplu mai "poetic", de-aia m-am lansat in a-l transcrie.

alina said...

Păi e clar de unde îți vine atunci ție credința în Dolto :)).
PÂNĂ ACUM (!!!) Maria nu dă semne de Oedipism, am mai zis cred, deși au o relație specială amândouă fetele cu tati, mami is still no 1 and no competition there :)).
Cred că depinde f mult și de relația pe care o au o părintele de acelați sex, temperament etc

Unknown said...

tu iar ma faci sa imi pun intrebari cand imi spune fii-mea "te iubesc" :)))

Anonymous said...

Dacă intervin, te superi? :D

Andreea Badran said...

@ alina: nu crezi ca e mai degraba invers? Adica observ chestiile astea si le interpretez la copiii mei tocmai pentru ca am citit despre teoriile in cauza ...
@ Bogdana: pai Rayan ii spune si lui taica-su ca-l iubeste, nu doar mie. Doar ca felul in care o face cu mine, felul in care nuantzeaza asta, e diferit. In relatia cu mine este mereu poveste, este altfel.
@ anatati: nu, bineinteles ca nu ma supar. Poti spune ce vrei, doar de-aia am decis sa scriu pe blog. Ca sa impartasesc cu voi anumite lucruri si sa le discutam. Tot de-aia, blogul meu etse public. Tu nu ai inteles ca eu cenzurez aici doar limbajul trivial si mizeria lingvistica? Atata timp cat lumea se exprima in anumite limite ale bunului simt, totul e ok. So, go for it!

Anonymous said...

Eu zic aşa: oare tendinţele oedipiene, acolo unde există sau acolo unde se manifestă conştient, nu pot controlate, educate şi reprimate? Pentru că oricum nu are niciun rost să existe ca atare ....
Oare dacă ar înţelege că mami nu are cum să fie Albă ca Zăpada nu l-ar scuti de multe dezamăgiri ulterioare? (conştiente sau nu) Chiar în relaţia cu viitoarele soţii ar fi util ca el să fi înţeles că mama este doar mamă. Nu soţie.

Andreea Badran said...

@ anatati: pai bineinteles ca da. Tocmai asta e si rolul parintilor si in cazul baietilor, al mamei in special: sa-l educe pe copil, sa-i explice ca mami e a lui tati si nu este si nu va fi niciodata a lui in sensul in care isi imagineaza el ... in asta si consta "rezolvarea" acestui complex. Si in functie de cum gestionam noi ca parinti si adulti aceasta situatie dureroasa pentru copil, se va dezvolta el, mai mult sau mai putin armonios ca adult. Exact despre asta e vorba.

Andreea Badran said...

Adica sper ca nu-ti imaginezi ca eu nu-i spun ca nu sunt Alba ca Zapada, ca nici nu voi deveni vreodata si ca nici nu am cum sa fiu vreodata sotia lui fiindca sunt sotia lui baba. Ii spun ca el va creste mare si va avea si el sotia lui cu care va face copiii lor etc ...

Anonymous said...

De fapt, da, nu-mi imaginam că nu-i spui :)) Dar şi complexul ăsta al lui Oedip cred că e tratat prea mult ca literă de lege ....

Ruxel said...

La mine a fost asa: cand eram mica spuneam tuturor ca o sa ma marit cu frate-miu sau cu tata, insa in mintea mea atunci imi explicam lucrul asta in felul urmator: sunt cei mai aproape barbati de mine, ii iubesc deja, ii cunosc si nu mai trebuie sa ma obosesc sa caut altii.
La fetele mele: Alex pana pe la 7 ani a vrut sa se marite cu taica-su; iar Bia nu concepe ca taica-su este sotul, iubitul, prietenul, etc..al meu! Nici macar nu are voie sa fie baiatul parintilor lui! NIMIC. Orice ar fi este numai si numai al ei! A zis!

Andreea Badran said...

@ ruxel: si ai cumva senzatia ca e ceva anormal? Asta nu face decat sa confirme ceea ce am spus si eu.