Monday, May 26, 2008

Regulile copilului

Asta l-am primit astazi pe mail:

1. Nu ma rasfata. Stiu foarte bine ca nu mi se cuvine tot ceea ce cer. Dar te incerc totusi.
2. Nu-ti fie teama sa fii ferm cu mine. Eu prefer asa. Asta ma aseaza la locul meu.
3. Nu folosi forta cu mine. Asta ma obisnuieste cu ideea ca numai puterea conteaza. Voi raspunde mult mai bine daca sunt condus.
4. Nu fii inconsecvent. Asta ma pune in incurcatura si ma face sa scap nepedepsit, indiferent ce fac.
5. Nu-mi face promisiuni. S-ar putea sa nu le poti tine. Asta ma face sa-mi pierd increderea in tine.
6. Nu raspunde provocarilor mele atunci cand spun sau fac lucruri care te supara. Voi incerca atunci sa capat si mai multe "victorii".
7. Nu te supara prea tare cand iti spun ca "te urasc". Nu cred ceea ce spun, dar vreau sa te fac sa-ti para rau pentru ceea ce mi-ai facut.
8. Nu ma face sa ma simt mai mic decat sunt. Voi incerca sa-ti demonstrez contrariul, purtandu-ma ca o "persoana importanta".
9. Nu face in locul meu nimic din ceea ce as putea sa fac singur. Asta ma face sa ma simt ca un copil si voi continua sa te folosesc in serviciul meu.
10. Nu-mi menaja "relele obiceiuri" , acorda-mi cat mai multa atentie. Altfel nu faci decat sa ma incurajezi sa le continui.
11. Nu ma corecta in public. Voi fi mult mai sensibil daca-mi vei vorbi bland intre patru ochi.
12. Nu incerca sa discuti comportamentul meu in febra conflictului. Din anumite motive, auzul meu nu e foarte bun in acel moment, iar cooperarea mea e chiar si mai slaba. E mai bine sa actionezi asa cum e cazul, dar hai sa nu vorbim despre asta decat mai tarziu.
13.Nu incerca sa-mi tii predici. Vei fi surprins sa constati cat de bine stiu ce e bine sau rau.
14. Nu ma face sa simt ca greselile mele sunt pacate. Trebuie sa invat sa fac greseli fara a avea sentimentul ca nu sunt bun de nimic.
15. Nu ma cicali. daca o faci, va trebui sa ma protejez prin a aparea ca sunt surd.
16. Nu-mi cere explicatii pentru comportarile mele gresite. Cateodata nici nu stiu de ce am procedat asa.
17. Nu ma pedepsi prea tare. Ma sperii usor si atunci spun minciuni.
18. Nu uita ca-mi place sa experimentez. Invat din asta, deci te rog sa te obisnuiesti.
19. Nu ma feri de consecinte. Trebuie sa invat din experienta.
20. Nu baga prea mult in seama indispozitiile mele. S-ar putea sa profit de faptul ca imi acorzi mai multa atentie cand sunt bolnav.
21. Nu ma respinge cand pun intrebari cinstite. Daca o faci, vei constata ca nu te mai intreb si imi caut informatiile in alta parte.
22. Nu-mi raspunde la intrebarile "prostesti" si lipsite de sens. Altfel, voi incerca mereu sa te agat de mine cu asemenea intrebari.
23. Nu incerca niciodata sa arati ca esti perfect sau infailibil. Ma faci sa ma simt ca nu voi putea sa te ajung niciodata.
24. Nu te teme ca petrecem prea putin timp impreuna. Ceea ce conteaza este cum il petrecem.
25. Nu te teme ca eu sunt speriat. Voi deveni si mai speriat. Arata-te curajos!
26. Nu uita ca eu nu pot creste fara o gramada de incurajari si intelegere, dar cateodata o apreciere, chiar castigata cinstit, este uitata. Mustrarea batjocoritoare insa nu.
27 Poarta-te cu mine cum te porti cu prietenii tai. Atunci voi deveni si eu prietenul tau. Tine minte: invat mai mult de la un model decat de la un critic.

Si in afara de asta, te iubesc foarte mult ... te rog, iubeste-ma si tu in schimb!

3 comments:

Ruxel said...

BESTIAL

mara said...

cu toate-s de acord, mai putin cu punctul 22, pe care imi place sa-l incalc cu mare bucurie. de cand a inceput sa turuie, ador sa ma aberez cu max :)

Cristina said...

Bag seama ca in Romania copiii sunt cu picioarele pe pamant ;) Pesemne ca si parintii ...
Eu stau in SUA si ai lor stiu de mici ca sunt cei mai buni si nimic nu e prea bun pentru ei, ceea ce ii legitimeaza in cele mai multe cazuri sa refuze orice forma de autoritate ... :(

Andreea, am intrat pe site-ul tau, care inteleg ca e al unei mame, si cu o rugaminte, aceea de a participa la un sondaj de sapte intrebari, care il vor ajuta pe un student sa faca un studiu. Eu i-am postat chestionarul la mine pe site si i-am promis ajutor in identificarea publicului tinta, parinti cu blog.

Iti las link catre blogul meu in datele de identificare iar chestionarul e in postul "Un student roman din Canada are nevoie raspunsuri de la noi, bloggerii. Il ajutam?" (am vrut sa inserez direct link-ul, dar nu reusesc). Multumesc anticipat!